Sprekers

Terug

Juliette van Balen

Attorney at Law / Owner - IP Advocaten

Juliette van Balen is een ervaren zelfstandig advocaat met meer dan 20 jaar ervaring en expertise op het gebied van internet en privacy. Met een specialisatie in IT- en privacyrecht helpt zij organisaties in e-commerce en fintech met vraagstukken over AI, data governance, data-ethiek en datastrategie. Juliette biedt "smart compliance frameworks" aan op maat waarmee organisaties kunnen voldoen aan de AVG en andere compliance verplichtingen zoals de aankomende CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Juliette is lid van de specialisatieverenigingen VIRA en VPR-A en behaalde de certificaten CIPP/E en CIPM van de IAPP.

Juliette ontwikkelde en schreef twee gedragscodes die door de Autoriteit Persoonsgegevens zijn goedgekeurd; (i) de gedragscode Slim Netbeheer voor de Nederlandse netbeheerders voor gebruik van slimme meterdata en (ii) de Data Pro code voor NL digital, de branchevereniging van IT leveranciers. De Data Pro code geeft een concrete invulling aan de verplichtingen die gelden voor “verwerkers” onder de AVG en het won in 2021 de Nederlandse Privacy Award voor ´innovatief en waardevol´ instrument.

Juliette is ook de oprichter van Olexx, een organisatie die professionals en organisaties ondersteunt en aan elkaar verbindt. Zij is vanuit Olexx FG in de vorm van “DPO as a Service”. Als externe FG staat zij verschillende organisaties bij met gebruik van de in eigen huis ontwikkelde tooling DANA. Ook de inzet van andere technologische oplossingen en legal design zet zij in bij de rol van FG. Juliette benadrukt het belang van autonomie en flexibiliteit voor privacy professionals in de digitale en data-gedreven wereld.