Netwerk

Netwerk Cyber Security

Wij nemen een diepe duik in incidentbeheer, beveiligingsmaatregelen, risicobeoordeling en strategieën om cyberaanvallen te voorkomen

20

contacturen

2650 EUR.

Inhoud

We leven in een wereld waarin iedereen met elkaar is verbonden door middel van het internet. Deze ontwikkeling heeft ons veel gebracht maar tegelijkertijd onze samenleving kwetsbaar gemaakt. Onze vitale infrastructuur, energievoorziening, betalingsverkeer, voedselvoorziening en productieketens zijn allemaal afhankelijk van een goed functionerend en veilig internet.

Deze afhankelijkheid maakt de impact van een succesvolle cyberaanval steeds groter. Criminelen weten dit en hebben hier een verdienmodel van gemaakt hetgeen geleid heeft tot een significante stijging van het aantal cyberaanvallen.

Overheden, instanties, grote en kleine bedrijven, maar ook particulieren worden dagelijks blootgesteld aan deze dreiging. Over sommige cyberaanvallen kunnen we lezen in de media, veruit de meeste aanvallen vinden plaats in de anonimiteit. Overheden zijn zich in toenemende mate van deze risico’s bewust en proberen met – soms vergaande – regelgeving de samenleving weerbaarder en beter beschermd te maken. Een van de instrumenten die overheden hiervoor gebruiken is strenge governance waarbij de verantwoordelijkheid voor cyberbeveiliging op bestuursniveau geregeld moet worden en niet-naleving ook persoonlijke consequenties kan hebben.

Een cyberaanval kan verwoestende gevolgen hebben. Wat doe je om een​​cyberaanval te voorkomen, hoe ga je om met een aanval? Wat moet er gedaan worden om de schade-effecten te minimaliseren? Welke risico’s en kwetsbaarheden heeft u? Nog belangrijker, hoe kunt u zich het beste voorbereiden op een cyberaanval met grootschalige gevolgen?

Overheden, bedrijven en vele andere organisaties zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van IT systemen om hun diensten te kunnen verlenen en hun missies uit te kunnen voeren. Wanneer informatie op deze systemen niet langer toegankelijk is, verloren gaat, of breed beschikbaar wordt gemaakt (bijvoorbeeld via het darkweb) kan dit enorme implicaties hebben met bijvoorbeeld een mogelijk faillissement tot gevolg. Aan de andere kant is gebleken uit koersanalyses van bedrijven die slachtoffer geworden zijn van grootschalige cyberaanvallen dat herstel binnen niet al te lange termijn mogelijk is. Een goede voorbereiding is hierbij van essentieel belang.

Het doel van het netwerk Cybersecurity is het bieden van gekwalificeerde competentieontwikkeling door middel van lezingen en workshops voor mensen die in hun professionele hoedanigheid met het Cybersecurity domein in aanraking komen. Het netwerk is een forum waar we actuele onderwerpen, thema’s en vraagstukken op academisch en praktijkniveau kunnen bespreken en ervaringen en kennis op dit gebied kunnen uitwisselen

In het netwerk krijg je de kans om actuele vraagstukken te bespreken en dieper te verdiepen vanuit zowel een praktisch als academisch perspectief. Naast de ervaren netwerkleiders zullen ook externe deskundigen hun kennis op specifieke terreinen delen. Ook met de andere deelnemers kun je een goede kennisuitwisseling verwachten. De netwerkbijeenkomsten zijn gebaseerd op geselecteerde thema's, maar de deelnemers krijgen ook veel ruimte om het programma te beïnvloeden door relevante onderwerpen en docenten aan te dragen.

Lijst van mogelijke onderwerpen:

  • Communicatie: awareness, tijdens incidenten, en tussen management
  • AVG & GDPR
  • Rapportage: Compliance, bijhouden gesloten/ gelekte informatie, communicatie
  • Patch management, Veiligheidsrapportage
  • Cyberveiligheid: verantwoordelijkheid, wie doet wat, oefeningen
  • Volwassenheidsbeoordeling op basis van cyberveiligheid: Budgetteren, basis scan, plan opstellen (kort en lang termijn)
  • Belangrijke trends: Prioriteit stellen en gepaste maatregelen opstellen
  • Het interne probleem: Duidelijke missie, visie en strategie uitdragen en oefenen
  • Bestuur: Verantwoordelijkheid
  • Awareness: communicatie, verspreiding en management buy-in
  • Insider-dreiging
  • Gevolganalyse
  • Beveiligingsframework
  • Beveiligingsnormen en best practices
  • MDR
  • Risicobeoordeling van leveranciers
  • GRC (Governance, Risk & Compliance)
  • NIS2 en DORA
  • Risicobeheersing van digitale bedrijfsrisico’s voor het management vanwege de NIS2-richtlijn
  • Data loss prevention, detection & response
  • Kraak de eigendomsnoot – implementaties
  • Securitytools en cyberverzekeringen
  • Internet of Things – bedreigingen en kansen

Doel

Het doel van het Cyber Security netwerk  is het bieden van gekwalificeerde competentieontwikkeling door middel van lezingen en workshops voor mensen die vanuit hun professionele rol met het gebied in aanraking komen. Het netwerk is een forum waar we actuele onderwerpen, thema’s en vraagstukken op academisch en praktijkniveau kunnen bespreken en ervaringen en kennis op dit gebied kunnen uitwisselen.
 

Doelgroep

Via dit netwerk bespreek je actuele vraagstukken binnen het cybersecurity domein. Daarom wordt van jou als lid verwacht dat je enige kennis en ervaring hebt met het voorkomen en aanpakken van cyberdreigingen. Wij streven naar een zo breed mogelijk netwerk, zowel mensen uit de publieke als uit de private sector zijn van harte welkom!

Cyber- en informatiebeveiliging is een gezamenlijke inspanning en daarom nodigt het netwerk zowel strategen, technici, onderzoekers als advocaten en andere adviseurs uit voor discussies en behandeling van lopende zaken.

Het netwerk is gericht op leidinggevenden die op de hoogte willen blijven van het laatste nieuws op het gebied van Cyber Security. Senior executives zoals cyber security managers, informatie- en cyber security managers, IT- en informatiebeveiligingsmanagers, IT-beveiligingsmanagers, CIO's (Chief Information Officers), IT-managers, CTO's (Chief Technology Officers), compliancefunctionarissen, compliancemanagers, advocaten en bedrijven advocaten in bedrijven op de financiële markt en in NL bedrijven met IT-beveiligings- en compliancefuncties.

Het aantal plaatsen in het netwerk is beperkt. Toelating vindt voornamelijk plaats aan het begin van het jaar, maar ook gedurende het jaar, afhankelijk van beschikbaarheid. De plek in het netwerk is persoonlijk zodat jij als deelnemer deel kunt nemen aan de unieke combinatie van ervaringen die samen met de andere deelnemers in het netwerk tot stand komen.

Officeel geaccrediteerd door:

Hoe werken onze netwerkgroepen?

Onze netwerkgroepen bieden je toegang tot een speciale leervorm waarin leren en professioneel sparren centraal staan. In onze netwerkgroepen ontwikkelen onze leden zich samen tijdens het seizoen, dat bestaat uit vier face-to-face bijeenkomsten per jaar. Deze vier bijeenkomsten per jaar vormen een uniek leerforum dat wordt gekenmerkt door kennis, ontwikkeling van vaardigheden en inspiratie. Om professionaliteit centraal te stellen, hebben we ervoor gezorgd dat alle bijeenkomsten in onze netwerkgroepen worden geleid door netwerkleiders die toonaangevende experts zijn op het betreffende onderwerp van het netwerk. Alle deelnemers ontvangen een map met de relevante documenten en materialen zoals presentaties, draaiboeken enz.

Meer weten?

Als eindverantwoordelijke van JUC in Nederland focus ik mij op de samenstelling en kwaliteit van onze Specialisten Netwerken, evenals de dynamiek tussen de professionals. Graag vertelt een van onze vakkundige Network consultants u meer over welk Netwerk bij u past.

Rick Ham

Rick Ham
Head of Office
Telefoon: +31 20 888 1027
E-mail: rh@juc.nl

Juridische netwerkgroepen met een hoog vakinhoudelijk niveau

Hier krijgt u niet alleen exclusieve netwerkkansen, maar ook de garantie van sprekers die nauw verbonden zijn met onze leden. Dit maakt ons netwerk sterker dan traditioneel onderwijs, als een dynamisch forum waar professionals samenkomen en ervaringen delen binnen het vakgebied.

Onze juridische netwerkgroepen belichten altijd actuele vraagstukken en perspectieven die voor de deelnemers relevant zijn. Vanaf de allereerste bijeenkomst nemen we uw input mee, waardoor de onderwerpen altijd aansluiten op de huidige en voortdurende ontwikkelingen binnen het vakgebied.

Hoe profiteer je van een netwerk?

  • Je hebt de mogelijkheid om op de hoogte te blijven van de nieuwste wetgeving en uitspraken.

  • Maak nieuwe professionele contacten buiten je werkplek om je netwerk te versterken.

  • Unieke inzichten en best practices krijgen van andere leden van het netwerk.

  • Advies krijgen en discussiëren met andere professionals in hetzelfde vakgebied.